Je bent hier: Home Archief Verslag 2011

Verslag SAR Katwijk 2011

Zaterdag 6 augustus werd het jaarlijks terugkerende Search and Rescue Evenement gehouden. Na maanden van voorbereidend werk kon de KRB in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland, Koninklijke Marine, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Korps Landelijke Politiediensten, brandweer Katwijk, Regionale Ambulancedienst Hollands-Midden en vele anderen een dagvullend programma voor zowel jong als oud aanbieden.

Al in de vroege uurtjes werd het demoterrein in orde gemaakt door een groot aantal vrijwilligers, zodat om 10.00 uur gestart kon worden met het programma. Dat ook dit jaar weer ter land, ter zee en in de lucht voor veel spektakel heeft gezorgd.

Zo trotseerde de Seaking van de Belgische luchtmacht na een aantal jaar afwezigheid weer het Katwijkse luchtruim. Deze helikopter voerde net als de 'Tweety' (AB-412 van de Koninklijke Luchtmacht) diverse reddingsacties uit met de redboten van de KNRM en de sr8 van de KRB. In het middagprogramma waagde de helikopterpiloot van de Seaking zich aan een hoist vanaf een waterscooter. Door de downwash van de helikopter was dit voor beide bestuurders een hele uitdaging. De waterscooters waren dit jaar voor het eerst te zien tijdens SAR Katwijk. Ze worden tegenwoordig niet alleen meer ingezet in tropische oorden, maar ook steeds meer brigades in Nederland gaan over tot de aanschaf van deze vaartuigen.

Tijdens het auto-ongeval was goed te zien hoe belangrijk een goede samenwerking met elkaar is. Op vakkundige wijze werd door de politie, brandweer, ambulancedienst en het team van de traumahelikopter een slachtoffer na een aanrijding uit een autowrak bevrijd.

In het middag programma was er ook ruimte voor de aankomende strandwachten om te laten zien wat zij allemaal geleerd hebben de afgelopen maanden tijdens de cursus. Een jeugdploeg van ruim 40 enthousiaste strandwachten presenteerde aan het publiek hoe je in no time een slachtoffer met een redlijn uit het water kan halen en hoe door middel van zwin afzoeken in kort tijd een groot gedeelte van de zwin afgezocht kan worden op zoek naar een drenkeling.

Redder ben je niet alleen bij mooi weer, maar ook bij regen en wind staan de strandwachten klaar om mensen te redden. Dit was ook tijdens het laatste deel van de demonstratie te zien. Vanwege het slechte weer kwam er helaas toch eerder dan gepland een einde aan SAR Katwijk 2011.  Ondanks de regen kunnen we terugkijken op een geslaagde dag! We hopen u volgend jaar weer terug te zien. Dus noteer alvast in uw agenda: SAR Katwijk op zaterdag 30 juni 2012.

 De  foto's zijn te zien in het fotoalbum.

Laatst aangepast ( donderdag 08 maart 2012 16:16 )  
atsea.PNGdrukwerkenzo.pnghuurmaat-logo.jpgkatwijk.jpgledwallholland.pngschaddee.pngvdputten.pngviking.png

Met dank aan...

SAR Katwijk wordt mogelijk gemaakt door:
Strandpaviljoen Willy Zuid
Strandhuys Katwijk
Strandpaviljoen SanCbar
Strandpaviljoen KW106
Strandpaviljoen Het Centrum
Strandpaviljoen Sunset Beach
Beachhouse Key West
Strandpaviljoen Willy Noord
Strandpaviljoen Zilt


zoek