Je bent hier: Home Archief Verslag 2013

SAR Katwijk 2013 groot succes!

Reddingshelikopters, snelle boten, acties op de Boulevard en natuurlijk de paardenreddingsboot uit Ameland stonden garant voor een mooie SAR zaterdag 29 juni in Katwijk aan Zee.

In 1923 is de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) opgericht. De KRB organiseerde nu op 29 juni, 90 jaar later, een bijzondere SAR Katwijk. Het demonstreren van reddingsmethoden zit de KRB-ers in de genen. Eigenlijk is de KRB opricht bij wijze van een reddingsdemonstratie. Op 13 februari 1923 vond er een lezing plaats in de gemeentezaal. Tijdens deze lezing werden er een aantal reddingsmiddelen gedemonstreerd en "lichtbeelden" getoond. Hiermee is de oprichting van de KRB een feit. Op 14 maart 1923 was de eerste officiële ledenvergadering en was de KRB officieel opgericht.

Veel was er niet in de eerste jaren, een reddingshaspel was het enige bezit van de KRB. In 1928 begint de KRB echt bekendheid te verwerven. Ook weer door het organiseren van een "grote" reddingsdemonstratie, met medewerking van de reddingsbrigade van Noordwijk en Den Haag. Nu niet in de gemeentezaal, maar op strand. Vlak daarna, op 15 juli 1928 ontving de KRB van prinses Juliana een gift. Hiervan werd de eerste boot aangeschaft, een roeivlet.

Negentig jaar na de oprichting organiseert de KRB nog steeds jaarlijks de reddingsdemonstratie in Katwijk. De reddingsdemonstratie, of voor de meeste Katwijkers gewoon "de Demo" heeft in al die jaren een behoorlijke ontwikkeling ondergaan. Al weer jaren is de officiële naam voor de demonstratie SAR Katwijk, of volledig gezegd het Search And Rescue Event Katwijk. Aanvankelijk leverde de naam wel wat gemopper op in Katwijk. Weer een Engelse naam voor een echt Katwijks evenement. Maar door de jaren heen zijn er ook internationale deelnemers te verwelkomen tijdens SAR Katwijk. Niet alleen deelnemers, ook voor toeristen uit het buitenland is het Search And Rescue Event een bezoek aan Katwijk waard.

De deelnemers van SAR Katwijk.

In de beginjaren van de KRB, waren de reddingsbrigades de enige deelnemers aan de demonstraties die gegeven werden op strand. Natuurlijk ook dit jaar zullen de redders en de jeugdploeg van de KRB ook dit jaar weer hun kunnen tonen. Maar sinds lange tijd zijn er veel externe deelnemers. In 1951 nam ook de Marine deel aan de reddingsdemonstraties, met een opsporingsvliegtuig en een helikopter. Ook de KLM was later te bewonderen tijdens de reddingsdemonstratie. Eén van de oudste en belangrijkste partners van de KRB op zee is natuurlijk de KNRM, voorheen de KNZHRM. Deze organisatie is niet alleen een trouwe deelnemer aan SAR Katwijk, maar er is ook een goede samenwerking tussen de KNRM en de KRB tijdens de echte reddingsacties op zee.

Ook de historie kreeg veel aandacht. Een belangrijke gast is de redboot uit Ameland. De Amelander Musea kwamen met deze boot en hun paarden naar SAR Katwijk. Uiteraard gaven zij een complete demonstratie met hun paarden, vanaf het inspannen, trekken van de boot naar en op het strand en het lanceren van de boot in zee met behulp van de paarden. Op de staticshow is veel historische hulpverleningsmateriaal te zien. Historische brandweerwagens uit Den Haag, de Bollenstreek en natuurlijk de DAF uit Katwijk waren van dichtbij te bewonderen.

In de lucht zullen waren de nodige acties te zien zijn. mee aan SAR Katwijk: De Duitse Marine met een grote Sea King moest verstek laten gaan. De Kustwacht was er met de Goast Guard helikopter en een vliegtuig, de Belgische luchtcomponent, waren ook met een Sea King helikopter. Een hele nieuwe deelnemer in 2013 was de Eurocopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen.

SAR Katwijk vond nu voor het tweede keer plaats op de laatste dag van de Visserijdagen Katwijk. Er was genoeg te beleven. De demonstraties op zee, op strand en in de lucht vonden plaats voor de vuurtoren. Ook de Static-show was op de pleinen bij de vuurtoren te zien zijn. Alle deelnemers aan SAR Katwijk zorgden voor veel spektakel.

Laatst aangepast ( woensdag 02 april 2014 09:25 )  
atsea.PNGdrukwerkenzo.pnghuurmaat-logo.jpgkatwijk.jpgledwallholland.pngschaddee.pngvdputten.pngviking.png

Met dank aan...

SAR Katwijk wordt mogelijk gemaakt door:
Strandpaviljoen Willy Zuid
Strandhuys Katwijk
Strandpaviljoen SanCbar
Strandpaviljoen KW106
Strandpaviljoen Het Centrum
Strandpaviljoen Sunset Beach
Beachhouse Key West
Strandpaviljoen Willy Noord
Strandpaviljoen Zilt


zoek