Je bent hier: Home Archief Verslag 2014

Spectaculair SAR Katwijk opnieuw een succes voor jong en oud

SAR Katwijk, in de volksmond ook wel bekend als de reddingsdemonstratie, is al jarenlang een begrip in Katwijk. SAR Katwijk werd dit jaar georganiseerd op zaterdag 28 juni. De dag begon enigszins bewolkt, maar rond het middaguur brak de zon door. Ideale weersomstandigheden voor een spectaculair evenement wederom georganiseerd door de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB). Na maanden van voorbereidend werk en de opbouw van het demonstratieterrein in de vroege uren, kon om 10:00 uur afgetrapt worden met de opening van het ochtendprogramma.

Opening

De opening werd verzorgd door de boten van de KRB en de boten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Met een vaardemonstratie en het afsteken van handstakels werden de eerste bezoekers van SAR Katwijk welkom geheten. Het programma werd vervolgd met een hoist-actie door Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) in samenwerking met de Zeearend, één van de patrouillevaartuigen van de Kustwacht. Voordat de NHV zou landen op de Boulevard werd de opgepikte drenkeling op strand afgezet en opgevangen door het strandhulpverleningsvoertuig van de KRB.

Vliegend

De NHV, dit jaar voor de tweede keer op rij aanwezig, was tijdens SAR Katwijk niet de enige vliegende deelnemer. Ook de Augusta Bell helikopter van de Koninklijke Luchtmacht was aanwezig. Een trouwe deelnemer aan SAR Katwijk voor wie het speciaal ingerichte helidek op de Boulevard inmiddels bekend terrein is. De bemanning van de AB-412 toonde op spectaculaire wijze hun vliegkunsten aan het toegestroomde publiek om vervolgens een SAR demonstratie te geven in samenwerking met de Kitty Roosmale Nepveu (KNRM Scheveningen).

Static show

Niet alleen in zee en in de lucht, maar ook op het strand en op de Boulevard was voor jong en oud genoeg te bewonderen. In het ochtendprogramma verzorgde de Politie Honden Dressuur Club (PHCB) met haar speciaal opgeleide politiehonden een demonstratie op het strand.

Op de Boulevard stond gedurende de dag een uitgebreide static show met diverse deelnemers die een link hebben met het aspect veiligheid en water, waaronder VVN, KNRM, KRB, Korps Nationale Reserves, Dive Post, Rode Kruis, Sigma team en de MLD. De Brandweer, RAV Hollands Midden en Stichting Historisch Brandweermaterieel hadden diverse voertuigen opgesteld om te bezichtigen. De kinderen konden plaatsnemen op verschillende voertuigen, een duik nemen in het waterbassin van Dive Post, plaatsnemen in de kantelsimulator van de VVN en geschminkt worden tot een echte soldaat.

Ongeval

Op de kruising Boulevard / Vuurbaakplein werd rond het middaguur een demonstratie gegeven door de Politie, Brandweer en Ambulancedienst. Er werd in scène gezet dat op het kruispunt een ongeval had plaatsgevonden, waarbij een auto en fietser met elkaar in botsing waren gekomen. De bestuurder van de auto had zwaar letsel opgelopen, waardoor hij pas na het openknippen van de auto door de Brandweer op vakkundige wijze door de ambulancebroeders naar het ziekenhuis vervoerd kon worden.

Na het auto-ongeval werd door bergingsbedrijf BCB gedemonstreerd hoe zij een auto bergt, die betrokken is bij een ongeval.

Middagprogramma

De reddingsdemonstraties in het middagprogramma speelden zich met name af op het strand en in zee voor de Vuurtoren. Een aanvaring tussen twee schepen werd in scène gezet, waarbij de inzet van diverse hulpverleningsinstanties noodzakelijk was. Dat een goede samenwerking van wezenlijk belang is, werd tijdens deze actie gedemonstreerd. Tijdens het middagprogramma moesten De Redder en de Annie Poulisse korte tijd de demonstratie verlaten om te assisteren bij een zoekactie in Noordwijk. De redders staan 24/7 voor u klaar in alle weersomstandigheden. Het patrouillevliegtuig van de Kustwacht, de Dornier, trotseerde ook het luchtruim boven Katwijk. Met diverse spectaculaire moves liet de piloot van het vliegtuig de bezoekers de mogelijkheden van het vliegtuig zien.

Historie

Dat het reddingswerk de afgelopen decennia een grote verandering heeft doorgemaakt, blijkt met name uit de verandering in materiaal. Voor de kust varen nu modern ingerichte schepen voorzien van allerlei apparatuur. Dat dit wel eens anders is geweest, werd vorig jaar duidelijk toen de paardenredboot uit Ameland in Katwijk te water ging. Dit jaar was de eerste motor strandreddingsboot aanwezig, de Kurt Carlsen. Deze boot werd van 1953 – 1990 ingezet in Noordwijk en is onlangs volledig gerestaureerd. Dat voor het redden van een drenkeling niet altijd de inzet van een boot nodig is, demonstreerde de jeugdploeg van de Katwijkse Reddingsbrigade. Een enthousiaste club jonge vrijwilligers voerde diverse reddingsacties uit, waaronder een redlijn, kettinggreep en zwin afzoeken.

Afscheid

Om 16:00 uur kwam er met het afscheid alle eenheden een einde aan een zeer geslaagde SAR Katwijk 2014. Alle bezoekers werden bedankt voor hun interesse in het reddingswerk. Via deze weg willen we alle deelnemers en sponsors bedanken voor hun bijdrage om SAR Katwijk ook dit jaar weer tot een groot succes te maken. Ook volgend jaar hopen we op jullie steun te kunnen rekenen en van u als bezoeker. Binnenkort zullen we de datum voor 2015 aan u bekend maken.


Laatst aangepast ( maandag 30 juni 2014 08:01 )  
atsea.PNGdrukwerkenzo.pnghuurmaat-logo.jpgkatwijk.jpgledwallholland.pngschaddee.pngvdputten.pngviking.png

Met dank aan...

SAR Katwijk wordt mogelijk gemaakt door:
Strandpaviljoen Willy Zuid
Strandhuys Katwijk
Strandpaviljoen SanCbar
Strandpaviljoen KW106
Strandpaviljoen Het Centrum
Strandpaviljoen Sunset Beach
Beachhouse Key West
Strandpaviljoen Willy Noord
Strandpaviljoen Zilt


zoek