Je bent hier: Home Archief Verslag 2015

Informatief en spectaculair SAR Katwijk 2015 groot succes!

© Leidsch Dagblad - Jiri Hartog - Johan WestraZaterdag 11 juli vond SAR Katwijk 2015 plaats, waarbij ruim 20 organisaties hun mogelijkheden toonden op het gebied van hulpverlening en reddingswerk. Het massaal toegestroomde publiek kon op deze mooie zomerdag genieten van een spectaculair programma (foto's).

In alle vroegte begonnen de vrijwilligers van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) op zaterdag 11 juli aan de opbouw van SAR Katwijk -in de volksmond ook wel bekend als de reddingsdemonstratie. Met goede weersvoorspellingen in het vooruitzicht beloofde het een mooie en spectaculaire dag te worden op het Katwijkse strand.

Opening

Traditiegetrouw werd SAR Katwijk geopend door de varende eenheden van de KRB en de KNRM, waarna de SAR-helikopter van NHV een demonstratie gaf met één van de reddingsboten van de KNRM. De opgepikte drenkeling op strand afgezet en opgevangen door het strandhulpverleningsvoertuig van de KRB. Hierna kreeg de SAR-heli een oproep van het Kustwachtcentrum om te assisteren bij een duikongeval op de Noordzee en heeft daarmee de deelname aan SAR Katwijk vroegtijdig beëindigd.

Dagelijkse inzet

Op zee en op strand toonden de strandwachten van de KRB waar zij zich in de zomer dagelijks mee bezig houden. Met behulp van de waterscooters kunnen de lifeguards zeer snel ter plaatse zijn en de benodigde assistentie verlenen. Ook preventie is een belangrijke taak van de KRB: door middel van het plaatsen van de zogenaamde muiboeien en beachflags worden gevaarlijke locaties gemarkeerd om op die manier de bezoekers te waarschuwen.

Static show

Niet alleen op zee en op strand, maar ook op de Boulevard was voor jong en oud genoeg te bewonderen. Op de Boulevard stond gedurende de dag een uitgebreide static show met diverse deelnemers die affiniteit hebben met het aspect veiligheid en water, waaronder KNRM, KRB, VVN, SOS Dolfijn, Dive Post, Rode Kruis & Sigma, brandweer en de ambulancedienst. Diverse hulpverleners hadden voertuigen opgesteld om te bezichtigen. Op het heliplatform waren inmiddels de traumahelikopter van de ANWB en de Alouette van de Belgisch Luchtcomponent geland en van dichtbij te bezichtigen.

De kinderen konden plaatsnemen op verschillende voertuigen, water pompen met een historische brandweerpomp en zich uitleven op het springkussen. In het ochtendprogramma verzorgde ook de Politie Honden Dressuur Club (PHCB) met haar speciaal opgeleide politiehonden een demonstratie op het strand over de inzet van deze honden.

Historische reddingsboot

Dat het reddingswerk de afgelopen decennia een grote verandering heeft doorgemaakt, blijkt met name uit de verandering in materiaal. Tegenwoordig maken de redders gebruik van hypermoderne boten voorzien van geavanceerde apparatuur. Dat dit wel eens anders is geweest, bleek bij de aankomst van de motorstrandreddingsboot ‘Kurt Carlsen’. Deze boot werd van 1953 – 1990 ingezet in Noordwijk en is onlangs volledig gerestaureerd.

Auto-ongeval

Op de Boulevard werd een demonstratie gegeven van een geënsceneerd ongeval. Het ongeval betrof diverse voertuigen, waarbij in een van de auto´s een slachtoffer bekneld zat. Door de samenwerking van brandweer, politie en ambulancedienst werd het slachtoffer bevrijd uit zijn benarde situatie. Deze inzittende had zwaar letsel opgelopen en werd, na het openknippen van de auto door de brandweer, op vakkundige wijze door de ambulancebroeders behandeld en gestabiliseerd.

Grootschalige hulpverlening

De inzet van diverse hulpverleningsinstanties op zee werd gedemonstreerd bij een aanvaring tussen twee schepen, waarbij de goede samenwerking nog eens werd benadrukt. Eenheden van de KNRM en KRB evacueerden de slachtoffers vanaf de schepen en vervoerden deze naar het strand waar ze werden opgevangen en behandeld. De Kitty Roosmale Nepveu (KNRM Scheveningen) bluste een brand in de machinekamer.

Drone

Innovatieve, technologische ontwikkelingen op het gebied van drones (unmanned aerial vehicle  / UAV) dringen ook door tot het reddingswerk. Tijdens SAR Katwijk werd getoond hoe een drone kan helpen bij het moderne reddingswerk. Het Nederlandse Omniworkx is gespecialiseerd in het toepassen van innovatieve oplossingen op het gebied van Unmanned Aviation en demonstreerden hoe een drone ingezet kan worden om een vermiste zwemmer op te sporen. De drone streamde zijn camerabeelden rechtstreeks naar een groot scherm op het strand, zodat het publiek alles ‘live’ kon volgen. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen en is nog volop in ontwikkeling, maar toont wel aan hoe moderne techniek in de toekomst levens kan redden.

Dropping van reddingsvlot

Het patrouillevliegtuig van de Kustwacht – de Dornier-trotseerde ook het luchtruim boven Katwijk. Met diverse spectaculaire acties liet de bemanning van het vliegtuig de bezoekers de mogelijkheden van het vliegtuig zien. De Dornier sloot zijn demonstratie af met het droppen van een reddingsvlot in zee.

Handhaving

Ook wetshandhaving op zee kwam aan de orde tijdens SAR Katwijk. In de gecombineerde actie van diverse overheidsinstanties onderschepte het patrouillevaartuig van de Kustwacht ‘Zeearend’ een drugsboot waarna eenheden van de douane en politie de opvarenden aanhielden en afvoerden.

Jeugd

Dat voor het redden van een drenkeling niet altijd de inzet van een boot nodig is, demonstreerde de jeugdploeg van de Katwijkse Reddingsbrigade. Een enthousiaste club jonge vrijwilligers voerde diverse reddingsacties uit, waaronder een redding met een redlijn en het zwin afzoeken.

Nieuwe strandhulpverleningsvoertuig

Het strandhulpverleningsvoertuig (SHV) speelt een belangrijke rol tijdens de dagelijkse inzet op strand en wordt onder andere ingezet voor patrouilles en het vervoeren van slachtoffers. Om deze inzet in de toekomst te waarborgen, werd de nieuwe SHV officieel overgedragen aan de voorziter van de KRB door dealer Louwman.

Afscheid

Tenslotte namen om 16:00 uur alle eenheden afscheid van het publiek en kwam een einde aan een zeer geslaagde SAR Katwijk 2015. Met het einde van deze editie start direct ook de voorbereiding voor 2016 en binnenkort hopen we datum voor volgend jaar bekend te maken.

Extern fotoverslag:

© Dirk Dulfer © Dirk Dulfer
© Dirk Dulfer © Dirk Dulfer
© Dirk Dulfer © Dirk Dulfer
© Dirk Dulfer

Foto's door Dirk Dulfer


Laatst aangepast ( dinsdag 14 juli 2015 13:19 )  
atsea.PNGdrukwerkenzo.pnghuurmaat-logo.jpgkatwijk.jpgledwallholland.pngschaddee.pngvdputten.pngviking.png

Met dank aan...

SAR Katwijk wordt mogelijk gemaakt door:
Strandpaviljoen Willy Zuid
Strandhuys Katwijk
Strandpaviljoen SanCbar
Strandpaviljoen KW106
Strandpaviljoen Het Centrum
Strandpaviljoen Sunset Beach
Beachhouse Key West
Strandpaviljoen Willy Noord
Strandpaviljoen Zilt


zoek