Je bent hier: Home Nieuws Persberichten

Persberichten

Zonovergoten SAR Katwijk 2018 trekt veel publiek

Zonovergoten SAR Katwijk 2018 trekt veel publiek

Jaarlijks organiseert de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) het spectaculaire reddingevenement SAR Katwijk. In samenwerking met collega-hulpverleningsinstanties krijgt het toegestroomde publiek een kijkje in de keuken van het reddingswerk. Het weer was zaterdag 14 juli uitmuntend met een heerlijk zonnetje en een dun briesje vanuit zee. Ideale omstandigheden voor alle vrijwilligers en het toegestroomde publiek.


SAR Katwijk belooft gegarandeerd spektakel op land, ter zee en in de lucht. Zowel op de Boulevard als op het strand was er de hele dag door volop bedrijvigheid voor jong en oud.

Op zee gaf de KRB samen met de reddingboten ‘Edith Grondel’, ‘Kitty Roosmale Nepveu’ en ‘Paul Johannes’  van de KNRM diverse vaardemonstraties. De gele dauphin helikopter van Noordzee Helikopers Vlaanderen (NHV) ontbrak ook dit jaar niet in het programma. Ondanks dat de heli tussendoor even weg ging voor een ‘echte’ inzet, werden er door de crew van de helikopter slachtoffers gehoist en weer op strand afgezet. De politiehonden van PHDC lieten zien hoe goed zij getraind zijn om verdachte personen aan te houden.


Het reddingwerk heeft de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Momenteel is de snelle en zeer behendige waterscooter niet meer weg te denken uit het reddingswerk. Een enorm contrast met de motorstrandreddingboten ‘Kurt Carlsen’ en ‘De Casparis’ die een kleine twee decennia terug het reddingswerk voor hun rekening namen in Noordwijk en Katwijk. De Casparis was na lange tijd weer terug van weggeweest en trok veel bekijks. Met de Johanna Louisa is de komst van de historische reddingsboten compleet. In het middagprogramma werd een brand aan boord van deze oude reddingboot gesimuleerd.

Om verdrinkingsongevallen te voorkomen, wordt er (inter)nationaal ook ingezet op innovatie. Reddingsbrigade Nederland liet zien hoe zij met de van afstandbestuurbare reddingsboei ‘Emily’ een slachtoffer naar de kant  varen.


Op de Boulevard werden door de politie, ambulance en brandweer diverse demo’s verzorgd. Zo werd er een patiënt uit een huis getakeld, werden er auto’s opengeknipt, slachtoffers gestabiliseerd en gingen relschoppers met elkaar op de vuist. De waterwerper van de politie was nodig om de ruziënde jongeren uit elkaar te drijven. Dit enorme rijdende gevaarte verraste het publiek met diverse ‘waterfonteinen’, die op de zonnige dag ook voor een welkome verkoeling zorgde.


Naast vele demonstraties was er ook een uitgebreide static show waarop veel vertier was. Diverse organisaties hadden daar hun materieel uitgestald voor het toegestroomde publiek. Naast dat er veel bekijks was, werd er ook veel voorlichting gegeven over veiligheid in de breedste zin van het woord.


De organisatie van SAR Katwijk wil alle deelnemers en sponsors bedanken voor hun inzet tijdens het evemenent. SAR Katwijk is een jaarlijks terugkerend evenement, dus wij zien u graag terug op zaterdag 6 juli 2019!


Laatst aangepast op dinsdag 24 juli 2018 11:44
   

Casparis weer even terug in Katwijk

asparis weer even terug in Katwijk

KATWIJK –  Tijdens SAR Katwijk op 14 juli as. is een bijzondere reddingsboot voor even terug in Katwijk: de Casparis. Deze houten motorstrandreddingsboot- was van 1980 tot en met 1994 gestationeerd in Katwijk en veel Katwijkers zullen zich de gang van de boot vanuit het oude boothuis aan de Rijnmond naar het strand nog herinneren.

Katwijk kent een historie als vissersdorp, maar heeft ook een rijke historie op het gebied van het reddingswerk. KNRM station Katwijk is een van de oudste reddingsstations in Nederland. Sinds een jaar na de oprichting van de KNRM, in 1824, is er een reddingboot in Katwijk gestationeerd. Anno 2018 is niet meer in te denken dat men ruim honderd jaar geleden met een roeiboot het water op ging om mensen te redden. Momenteel hebben de redders de beschikking over reddingboot ‘Edith Grondel’ van het type Valentijn, snelle motorboten en zelfs waterscooters.

KRB 95 jaar
Ook de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) is een begrip in Katwijk want sinds 23 maart 1923 beschikt het dorp over een reddingsbrigade. Voor de organisatie van SAR Katwijk was dit  95-jarig jubileum aanleiding om in samenwerking met de vrijwilligers van de Noordwijkse Stichting Kurt Carlsen de Casparis op zaterdag 14 juli naar Katwijk te halen. De Casparis  begon haar ‘loopbaan’ van 1962 tot 1979 in Scheveningen en werd in 1980 in Katwijk gestationeerd als vervanger van de reddingsboot ‘Barend van Spreekens’. In 1995 werd de Casparis, als laatste houten strandreddingsboot, in Katwijk bedankt voor de bewezen diensten en opgevolgd door een nieuw type reddingboot, ‘de Antje’.

De Casparis was niet alleen gestationeerd in Katwijk maar is er ook gebouwd op de werf van de gebroeders Taat. De bouw kostte destijds tachtigduizend gulden en werd bekostigd vanuit een nalatenschap van de familie Wolff. Een van de kinderen van het gezin Wolff mocht de boot een naam geven en zij koos daarvoor de meisjesnaam van haar moeder: Casparis.

Oudje in actie
Momenteel maakt de Casparis deel uit van de vereniging Oude Reddings Glorie. De Casparis zal zaterdag 14 juli vanuit Medemblik varend naar SAR Katwijk komen. Een tocht van enkele uren met een snelheid van ongeveer 7,5 knopen. De boot doet mee met enkele demonstraties maar is ook voor het geïnteresseerde publiek te bewonderen op het strand. Wij hopen u te zien op zaterdag 14 juli tussen 10.00 – 16.00 uur. Meer informatie op www.sarkatwijk.nl

Foto: Archief KNRM Katwijk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Voor meer informatie over SAR Katwijk kunt u contact opnemen met:
Kees de Mol                Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. 06-51917454
Anneke Guijt               Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. 06-20711856
Galit Rahim                 Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. 06-23620744Laatst aangepast op dinsdag 19 juni 2018 12:05
   
atsea.PNGdrukwerkenzo.pnghuurmaat-logo.jpgkatwijk.jpgledwallholland.pngschaddee.pngvdputten.pngviking.png

Met dank aan...

SAR Katwijk wordt mogelijk gemaakt door:
Strandpaviljoen Willy Zuid
Strandhuys Katwijk
Strandpaviljoen SanCbar
Strandpaviljoen KW106
Strandpaviljoen Het Centrum
Strandpaviljoen Sunset Beach
Beachhouse Key West
Strandpaviljoen Willy Noord
Strandpaviljoen Zilt


zoek